Raed Arafat si gandirea capitalista …


Am fost un contestatar al lui Raed Arafat inca de la inceputuri. Cu toate ca are merite deosebite pentru ceea ce este astazi SMURD este insa infinit mai periculos pentru reformarea sistemului de sanatate. Am mai spus in articolele trecute, nu mai reiau motivatia.

Zilele acestea, am o noua dovada ca n-am gresit cand l-am considerat o piedica in calea reformarii sistemului sanitar …

„Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate in spitalele publice. Din finantarea alocata prin fondul asigurarilor sociale de sanatatre spitalelor dintr-un judet, intre 6 si 17% merg catre spitalele private. (…)”.

In primul rand, doctorul Raed Arafat nu a inteles ca banii nu se duc la spitale, ci insotesc pacientii. Pacientii considera ca, pe langa ceea ce statul trebuie sa le plateasca in schimbul contributiilor pe care le ia cu japca, merita sa mai puna bani de la ei ca sa se trateze in spitale civilizate precum cele in care politicienii merg peste hotare.  Disperati ca nu le ajung banii sa conduca asa cum au promis, USL-istii taie cu disperare de peste tot, si se pare ca demersurilor acestora se alatura si Raed Arafat.

Un detaliu l-au omis insa cu totii. 90 % din pacientii care viziteaza medicii de familie anual au nevoie de analize medicale. Aceste analize se fac aproape in totalitatea de catre laboratoare private. O sa stau sa ma uit cu atentie la reactia pensionarilor care vor afla ca datorita masurii „reparatorii” a lui Nicolaescu si Arafat vor trebui sa scoata din buzunare cel ptin 200 de lei pentru plata analizelor la privat, pentru ca la stat nu se mai fac decat in spitale pentru uz intern …

Pe de alta parte, nici Arafat si nici Nicolaescu nu mai zic nimic de „pilonul II”. Ceea ce trebuia sa fie bazele serviciilor medicale private cu bataie spre viitor a devenit parte integranta a vechii contributii obligatorii …

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: