Concluzii inainte de final (III) …


Despre legitimitatea viitorului guvern USL s-a scris, se scrie si se va mai scrie mai ales de acum inainte, odata cu noul mandat pe care l-au obtinut, corect sau incorect. Am fost, sunt si daca vre-o minune nu se va intampla sa imi demonstreze contrariul a ceea ce dred astazi voi fi impotriva unor partide care au stat cuminti si au asteptat greseala adversarului ca sa ajunga la putere, acolo de unde fusesera izgonite anterior. Au ajuns din nou la putere astazi, ajutati de o mare parte a presei care are puterea de a face un drac sa para sfant, bazandu-se pe prostia si slabiciunile unui popor rezultat al experimentului „omului nou”. N-au sustinerea mea pentru ca, spre diferenta de multi jurnalisti reprezentati cel mai bine de Mihai Gotiu (vezi voxpublica), nu consider ca alternanta la guvernare aplicata neconditionat este in folosul democratiei. Chiar daca stiu ca „actualii” si „viitorii” sunt la fel de nocivi pentru Romania, nu pot considera ca este in interesul democratiei ca ei sa fie rotiti fara nici o alta conditie. Minima conditie este ca fiecare dintr-e ei, sa isi petreaca perioada de opozitie indreptand macar cateva lucruri in comportamentul lor, si nu mascandu-si slabiciunile, ascunzandu-si incompetenta si traducand ipocrizia in partiotism cu ajutorul unor televiziuni asa cum a facut USL-ul. USL nu merita guvernarea nu pentru ca sunt la fel de rai ca PDL-ul ci pentru ca n-au demonstrat ca au schimbat absolut nimic fata de ceea ce erau atunci cand PDL i-a dat jos de la guvernare. Fara a schimba ceva in comportamentul partidelor aflate in opozitie nu putem evolua, ci dupa cum o demonstreaza prezenta la vot doar involua. Lipsa de vointa de schimbare a fost mai mare decat chiar doritna de a ajunge la guvernare, motiv pentru care abia acum au reusit sa acapareze irevocabil parlamentul. Altfel, PDL-ul a facut greseli capitale care ar fi permis unui USL reformat sa obtina actuala victorie mult mai devreme.

La fel ca si cu USL-ul, voi proceda si cu PDL-ul. Ar fi bine sa foloseasca intelgent actuala perioada de opozitie, pentru ca spre diferenta de multi altii probabil nu voi sustine vreodata revenirea PDL-ului la guvernare daca nu demonstreaza ca este capabil sa se reformeze. Si deocamdata, nu demonstreaza ca a inteles macar propriile greseli.

In primul rand, PDL trebuie sa faca ceea ce ar trebui sa faca toate partidele actuale: deschiderea catre societate. Un lucru simplu, pe care nimeni nu intelege cum sa il faca. Politicienii PDL isi inchipuie ca deschidere inseamna sa deschida poarta sediului asteptand multimea care sa navaleasca inauntru. Ca urmare deschid portile, dar constata cu uimire ca nimeni nu intra. Asa incat le inchid la loc, isi spun ca ei au facut ce li se cerea si continua asa cum s-au obisnuit pana acum. Un esec deja anuntat, instalat in gandirea si comportamentul politicienilor. Unde gresesc? In primul rand, oamenii sunt sictiriti de politicieni. Astazi, chemarilor lor nu mai atrag. Politicienii trebuie sa mearga la munte, nu sa astepte cuminti in birou ca muntele sa vina la ei. Astazi, mai mult ca oricand, PDL are nevoie de deschidere. O deschidere care sa se manifeste nu prin stat cu fundul pe un scaun intr-un birou si asteptat sa vina multimea la poarta. Ci mers in mijlocul multimii. Alergat dupa ea. Stiu ca e riscant. S-au dezobisnuit sa se lipseasca de confortul unei limuzine luxoase, al unui birou caldut, al unei secretare lingusitoare. Cand privesc catre o multime se gandesc speriati la fluieraturi, huiduieli, la scarba aruncata din priviri. Dar toate astea sunt rezultatele faptelor pe care le-au facut. Trebuie sa le suporte, sa si le asume. Numai asa pot capata iertarea. Numai asa pot capata un nou inceput. Numai asa vor capata intelepciunea care le-a lipsit prima data, asigurnadu-se astfel pe ei insisi si pe noi ceilalti ca nu vor mai face aceleasi greseli precum USL face astazi, inainte de a incepe sa isi ceara dreptul de a ajunge din nou la guvernare.

PDL trebuie sa accepte ca ceea ce sustinea pana ieri, anume ca stiu ei cel mai bine realitatile, nevoile si dorintele romanilor era o lozinca. De fapt, ei s-au rupt de toate acestea din momentul in care au ajuns la guvernare. Ca urmare, astazi este momentul sa asculte si sa invete din nou toate acestea. Sa asculte nu numai de cei inteligenti ci si de prostime, sa inteleaga nu numai pe cei ce pot ci si pe cei lipsiti de putinta. Armata romana avea neoficial un slogan. „Nu stii, te invatam/nu poti, te ajutam/nu vrei, te fortam”. PDL a trecut in perioada sa de guvernare direct la ultimul fragment.

Apropo, cred ca PDL are nevoie si de un nou slogan. „Toti pentru unul si unul pentru toti” Dar inteles in adevaratul sens al cuvantului. Acel sens care sa nu  priveasca numai activul de partid, ci pe toti romanii. Incepand de la Iulian Craciun (contracandidatul lui Voiculescu), trecand pe la George Boghian (castigatorul ultimului „Dansez pentru tine”), si nu neaparat sfarsind cu Mihai Malaimare jr.

PDL trebuie sa ii inteleaga pe toti romanii, incepand de la cei plecati din tara dezamagiti de ce au avut parte pana acum pana la cei ramasi sa sufere in continuare din patriotism sau lipsa de resurse pentru a pleca. Trebuie sa ii inteleaga si sa gaseasca solutiile pe care nu le-a gasit pana acum, impreuna cu ei, pentru ei.

Ca sa merite dreptul de a cere sa ajunga din nou la guvernare, PDL trebuie sa inteleaga rostul lor odata ajunsi acolo. Nu acela de a isi promova cunostintele, rudele sau prietenii, nu acela de a avea comportamentul de atotstiutori, nu acela de intransigenta. Ci acela de rampa de promovare a valorilor unei societati, a oamenilor ce au demonstrat ca sunt capabili (si nu crediciniosi de partid), de a oferi intotdeuna compasiune si disponibilitate de a asculta.

PS: as vrea sa vad de asemenea, in perioada de opozitie, un partid care nu urla isteric la orice masura luata de putere, care critica propunand si alternative la masurile criticate, o opozitie care sa exprime dorintele romanilor si nu neaparat ale unui partid. Un partid poate exprima dorintele strict ale unui segment ale societatii sau ale gastii cuprinse de acel partid si din aceasta cauza va ramane mereu cu aleeasi alegatori. Sau poate impune un dialog intr-e segmentele societatii si va deveni astfel o tribuna a unui popor, capatand astfel mult mai multi alegatori.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: