Am fost si la vot … si la exit-poll.


Dupa ezitari, gandiri si razgandiri m-am decis in cele din urma sa merg la vot. Este evident ca unul dintr-e competitorii de astazi este avantajat. Si oricat de dezamagit as fi eu de ceilalti, este foarte important sa existe un echilibru macar precar. Un procent de peste 70 % face ca o democratie sa se transforme in dictatura, provizorie in cel mai fericit caz.

Astaptand pe holul scolii randul sa stampilez cu scarba nenorcitul de buletin de vot, am observat un lucru interesant. Printre ceilalti alegatori se invarteau ca de obicei cativa „sondori”. La cei oficiali ma refer, cei ce se ocupa cu exit-poll-uri. De fapt sper ca din astia erau, caci in ziua de azi, si la modul cum au „rezolvat” USL-istii ultima actiune de vot din vara nu mai pot fi sigur de nimic. Era in jur de 11,30 si cautau cu infrigurare votanti care ies de la urne, dispusi sa le raspunda la intrebarea standard. Cu un pic de mila si in amintirea zilelor pe care si eu le-am petrecut candva printr-e „sondori” (stiu cum se masluiesc rezultatele pe care unii sau altii le dau castigatoare…) accept sa raspund. Din motivele de mai sus si pentru a trage cu coada ochiului „situatia” din tabelele lor. Pana la ora aceea, din 4-5 inregistrari nu era niciunul in dreptul ARD.

Ajung acasa si citesc un mesaj pe net:

„Cum sta treaba cu exit poll-urile:

1) Nu credeti ce auziti pe surse despre exit polls; cel putin in cazul nostru, nici cei care pretind ca stiu, nu stiu, de fapt, nimic;

2) Comparativ cu anii anteriori, refuzurile de a raspunde la chestionare sunt mai mari si vor afecta estimarile. Pentru asta puteti sa multumiti urmatorilor:

a) politicienilor care au dus competitia electorala la polarizare extrema;

b) procurorilor care au facut exces de zel, se pare, in anchetarea unor fraude la referendumul din vara;

c) televiziunilor care au exagerat si mai mult — mediatic — excesul de zel al procurorilor din vara.

In general, nimeni nu se astepta ca, pe masura ce ne indepartam de momentul 1990, va fi din ce in ce mai dificil sa faci exit poll-uri si sondaje.

Apoi imi aduc aminte de un refuz nervos al unui votant abordat de un „sondor”. Si de sloganul anilor de glorie ai perioadei „Iliescu”: „Hai la vot, la vot, la vot/ Daca vrei s-o iei in bot!”. Daca USL nu si-a pregatit masina de furat voturi mult mai bine decat in trecut (vezi declaratia lui Ponta la prezidentialele trecute), rezultatele exit-poll-urilor vor fi din nou infirmate de realitate. Daca „masina” e calibrata, atunci vor reusi ceea ce au ratat la ultimele prezidentiale, si anume sa masluiasca exit-poll-urile si apoi sa confirme din pix realitatea din teren …

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: