Romania – tagma bancherilor si incapacitatea de a intelege realitatea …


Despre criza s-au scris siruri nesfarsite de cuvinte. Aranjate in analize mai mult sau mai putin realiste, avand la baza principii care se aplicau odata dar care nu se mai aplica astazi.

Urmarind cu atentie cum merg lucrurile la noi insa, am si eu, ca orice roman, parerea mea, mai mult sau mai putin obiectiva (sunt si eu unul dintre romanii imprumutati la banci, loviti de incapacitatea de plata, etc).

In primul rand, nici o concluzie nu ar trebui emisa fara a tine cont de povestile  reprezentative ale fiecareia dintre parti (nu degeaba modul de realizare a justitiei a fost stabilit asa …).

Povestea bancilor este previzibila. Niste oameni cu bani numiti bancheri vor sa faca si mai multi bani. Pentru asta au nevoie de o economie functionala, mai mult sau mai putin dezvoltata si eficienta, de preferinta mai mult … In economia asta sunt angrenati alti oameni, care vor deveni clientii bancherilor. Oameni care s-au lasat insa pacaliti de povestile gogonate ale politicienilor si au presupus ca lucrurile nu pot merge decat in sus.

Astazi, economia aceasta este gripata. Clientii bancherilor au fost deja consumati, fiind angrenati deja in credite in derulare. Lucrurile se invart intr-un cerc vicios. Ca economia sa isi revina si sa produca din nou clienti pentru banci are nevoie de consumatori, insa consumatorii sunt prinsi in credite. Totodata bancherii au nevoie sa imprumute bani. Cu asta se ocupa, din asta traiesc. Daca cineva isi inchipuie ca o banca poate trai din comisioane si depozite cred ca se insala. Nu poti tine o banca din comisioane de X% ale celor cativa producatori care mai fac ceva bani din productie. Iar banii din depozite nu fac singuri pui, ei trebuiesc oferiti in credite cu dobanzi care sa acopere ceea ce trebuie inapoiat depunatorilor plus profitul bancii. Insa nu mai au cui acorda credite.

„Aproape 30% dintre persoanele înregistrate la Biroul de Credit sunt eligibile pentru accesarea unui credit, susţin brokerii.”

Vestea proasta este ca 70 % din potentialii clienti sunt trasi pe linie moarta. Vestea si mai proasta este ca ceilalti 30 % eligibili sunt curati in biroul de credite dar nu sunt promitatori pentru banci. Vestea buna nu exista.

„La jumătatea acestui an, preşedintele CEC Bank Radu Gheţea, a precizat la rândul său că intenţionează să propună reducerea perioadei de stocare în baza de date a Biroului de Credit a informaţiilor despre clienţii rău-platnici. În prezent, aceste date sunt păstrate timp de patru ani de la achitarea ultimei restanţe.”

In Romania, politicienii sunt mult prea slabi si dependenti de banci si banii acestora pusi in slujba ministerului de finante iar lobby-ul bancilor este litera de lege din moment ce legea falimentului personal este tinuta la gunoi de atata timp in vreme ce aproape toate celelalte tari ale UE o au in vigoare. Momentan, bancherii inca refuza sa vada realitatea. Inca mai orbecaie si cauta solutii miraculoase incercand sa reinvie si sa redeschida drumul datornicilor catre credite noi. Toata aceasta orbecaiala doar pentru a evita un lucru evident, acela ca bancile vor trebui sa isi accepte pierderile daca vor sa mearga mai departe, daca vor sa mai existe. Acceptand pierderile, in mod controlat si echilibrat, pot regasi acei clienti de care au nevoie in procesul de creditare, fara de care bancile nu isi mai pot justifica existenta. Prin aducerea platilor la un nivel care sa reflecte economia de astazi isi pot minimiza pierderile in loc sa amane momentul in care vor trebui sa accepte pierderea totala. Iar aceste pierderi minime pot fi compensate partial prin gasirea unor solutii impreuna cu  BNR. Oricum, refuzul de a accepta pierderile nu are sanse sa salveze ceva.

Un client care nu mai are bani sa returneze imprumutul nu se poate transforma in unul cu bani in conditiile in care economia ramane gripata sau incepe sa se si prabuseasca. Eliberarea din conditia de datornic il poate indrepta catre consum, care la randul sau poate reinvia economia. Ecomonie care la randul ei poate aduce venituri din nou clientului bancii astfel incat sa isi poata returna o parte din datorie (ducand astfel la minimizarea pierderilor bancii) sau poate deveni un potential client pentru alt credit. Pana nu il eliberezi de conditia de datornic pasuindu-l partial sau total tot acest mecanism nu va functiona. Bancile au castigat frumusel pana acum, si mai pot castiga destul daca sunt inteligente si capabile sa vada lucrurile dincolo de cifrele de pe bancnote. Altfel vor dispare una cate una asteptand minuni si refuzand sa se ajute singure …

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: