„Jurnalismul” cu un ochi …


Odata cu instalarea la putere a USL, o modificare importanta a avut loc si in presa.

Deja de mult timp presa din Romania s-a impartit in 2 tabere principale, corespunzator celor 2 tabere politice ce au acaparat si tin ostatica conducerea Romaniei.

Tabara subordonata USL, foarte consistenta, ce a crescut in carca nemultumirilor si a reactiei romanilor de a se opune masurilor guvernelor PDL. Ca erau justificate sau nu, rezultatul intelegerii masurilor aplicate sau rezultatul habarnismului de care din pacate majoritatea romanilor dau dovada, s-a pliat pe aceste nemultumiri intrucat critica guvernului aducea audiente. A alimentat aceste nemultumiri transformandu-le in ura pornind de la date reale si ajungand pana la a forta jumatati de adevaruri sau chiar a inventa in totalitate niste adevaruri. Dupa un timp, publicul sau a devenit captiv si au folosit ca atare aceast lucru. Astfel, astazi cand USL a ajuns in sfarsit la putere nici un consumator al acestei parti a presei nu simte schimbarea de abordare a stirilor, in care „puterea” actuala nu mai este vinovata de lucruri pentru care fosta „putere” era pusa la zid. Eventual, pentru unele stiri deranjante ce nu pot fi negate sau interpretate intr-un ton pozitiv este scoasa vinovata tot vechea „putere”, fara a se mai face nici o referire la bascalia aplicata PDL-ului cand acestia invocau „greaua mostenire”. Inca de pe vremea cand aceasta presa facea opozitie, anumite voci ale sale acuzau cealalta parte a presei de partizanat omitand faptul ca ei insisi erau dovezi ale acestui lucru.

A doua tabara, subordonata mai mult sau mai putin PDL si aliatilor sai cat timp erau la putere a avut de la inceput un numar limitat de consumatori. O buna parte din aceasta presa critica intr-o masura mult mai apropiata decat presa USL, atat fosta „opozitie” cat si fosta „putere”. Voci ale acestei prese au fost singurele care au vorbit de derapajele exagerate ale presei USL, derapaje sesizate si de publicul ce nu era nici captiv al presei USL si nici un consumator fidel al presei PDL. Atata timp cat PDL a fost la putere, numarul consumatorilor sai a fost relativ mic, potential de crestere avand abia acum cand USL este la putere si presa USL nu mai poate mult timp acapara audientele aduce de critica puterii. Un statut special va avea TVR, viitoare fosta componenta a acestei prese. Din cate vad, Ponta a preferat sa o anihileze total aruncand-o prin intermediul consiliului director intr-o neutralitate care va alunga orice urma de telespectator. Oricum in timpul guvernarii PDL, TVR s-a decredibilizat puternic prin partizanatul pro-guvern de care a dat dovada. Sesizand ca potentialii votanti din tara ai USL sunt deja captivi Antenei 3 a preferat (pentru siguranta) sa reduca la tacere TVR si sa castige la capitolul imagine sustinand ca TVR este politizata dar el nu vrea sa schimbe conducerea. Faptul ca daca intr-adevar TVR era politizata si conta ca mijloc de manipulare a opiniei publice USL se napustea asupra ei deja nu mai este sesizat de nimeni.

Pe langa aceste 2 tabere, mai sunt unii care fac slalom fara limite intre ele, altii care incearca sa se tina la distanta de ambele, si inca unii care incearca sa ia ce este mai bun de la fiecare. Unii dintre acestia vad cu un singur ochi, tabara USL sau PDL, altii incearca fie doar si firav sa priveasca cu ambii ochi.

http://www.loxodonta.ro

Imagine de la http://www.loxodonta.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: