Alegeri parlamentare …


Cred ca modificarile ce trebuiesc facute in sistemul electoral sunt total altele. Dupa cum se vede foarte bine, ceea ce s-a propus si se tot propune nu ofera o rezolvare multumitoare a situatiei noastre.
In primul rand, cred ca cel putin pentru alegerile parlamentare sistemul de vot trebuie prevazut in constitutie, asa dupa cum este si in cazul presedintelui. Lasarea la indemana unei puteri de moment a posibilitatii stabiliri regulilor de desfasurare a unor alegeri viitoare este imposibil de realizat fara o doza de partizanat. Iar constitutia poate garanta ca orice modificare a acestui sistem se poate face numai cu acceptul majoritatii populatiei, nu a unui numar limitat de reprezentanti ai acesteia ce pot la un moment dat sa aiba opinii si interese diferite fata de populatie.
Apoi, trebuie ca modalitatea de desfasurare a acestor alegeri sa prevada si limitari ale numarului de mandate, asa dupa cum se intampla si in cazul presedintelui. Este normal ca fiecare cetatean sa aibe libertatea de a candida dar (ca si in cazul presedintelui), un numar nelimitat de mandate se poate dovedi total pagubos pentru populatie. Iar cazul de interdictie macar provizorie (pentru un anumit numar de viitoare scrutinuri electorale) este oricum mai „lejer” decat in cazul presedintelui.
Si nu in ultimul rand, cred ca perioada mandatelor de 4 ani este mult prea mare. Ar trebui ca macar la jumatatea mandatului sa fie nevoie de o reconfirmare obligatorie a sustinerii populare (sau o varianta precum a SUA, o alternanta a alegerii intr-e 2 jumatati de parlament din 2 in 2 ani).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: