„Suspendarea”, o tema deja rasuflata …


Cum intuiam deja, Traian Basescu isi pregateste de ceva timp coabitarea cu un guvern al adversarilor.

In privinta propriei aparari, modificarea legii referendumului cat si conferirea puterii de decizie in cazul curtii constitutionale privind propunerea de suspendare sunt dovada faptului ca nu va fi un simplu spectator in perioada ramasa pana la alegerile parlamentare.

In ceea ce priveste atacul, are la indemana mai multe arme.

Procurorul general al Romaniei are o imagine internationala buna, activitatea acestuia fiind laudata aproape la fiecare raport pe justitie. Mai multe dosare aflate in lucru, mai mult sau mai putin cunoscute, pot fi utilizate. Cel mai recent vezi cazul ultimei propuneri de ministru al culturii.

Sefii celor 2 camere ale parlamentului pot fi si ei instrumente importante intr-un razboi de uzura ce urmeaza a fi purtat de PDL. Sabotarea unor legi necesare politicii de guvernare s-a dovedit o strategie de succes cat timp USL-ul era in opozitie si avea sefia senatului.

De asemenea, o mare masa de parlamentari ramasa PDL poate fi inca un avantaj in acest razboi de uzura. Cu toate dezertarile, PDL va mai ramane cu un numar destul de mare de parlamentari astfel incat sa reprezinte o amenintare continua pentru viitorul guvern Ponta. Ca sa nu mai vorbim de „greva parlamentara” deja patentata de USL.

Toate aceste „instrumente” sunt total ineficiente fara un „catalizator” care sa le puna in valoare, sa le foloseasca intr-o singura directie. Acel catalizator va fi Traian Basescu. Este rolul in care se simte cel mai bine. USL-ul stie bine asta. Ca urmare, Ponta pare a fi cel desemnat sa se ocupe de guvernarea perioadei pana la alegerile parlamentare, urmand ca cei ce vor incerca sa il blocheze pe Traian Basescu sa fie Antonescu si Voiculescu. Ca prim pas, amandoi au iesit cu declaratii privind o eventuala suspendare. Prea putin si total ineficient as zice eu … Noul guvern Ponta poate fi supus unui tir mult mai puternic decat a suportat Tariceanu.

Cu toate asigurarile lui Ponta potrivit carora vom vedea „cel mai cinstit guvern”, unele dezvaluiri incep usor usor sa iasa la suprafata. Este de asteptat cu media arondata USL-ului sa acopere defectele si sa mentina din rasputeri imaginea guvernului Ponta, dar deja exista unele semne de intrebare privind succesul acestora, fara ca Traian Basescu sa apuce sa se implice serios in decredibilizarea acestui guvern.

Urmeaza o confruntare mult mai puternica decat am vazut in cazul coabitarii Basescu – Tariceanu, si desi Voiculescu si Antonescu spera sa il sperie pe Basescu cu „suspendarea” nu cred ca au sanse sa opreasca aceasta confruntare. A fost mult prea bine pregatita, de foarte mult timp, si prea multe lucruri depind de finalul acestei confruntari ca sa il sperie pe Basescu cu o suspendare de pe urma carei s-ar putea sa iasa chiar mai bine decat sta acum …

Si pentru ca Chiliman tot vorbea de sah, Ponta a facut ce-a mai buna mutare pe care o avea la dispozitie, insa finalul este tot o fundatura daca Basescu are pregatite mutarile ca si pana acum, cu 3 pasi inainte.

PS1: mai exista o teorie legata de scopul unor dezertari dinspre PDL catre USL. Daca aceasta este adevarata, este inca un atu pentru Basescu …

PS2: propaganda USL e pe stop. Momentan asteapta oficializarea guvernului. Se abordeaza usor ideea „suspendarii” din lipsa de subiecte.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: