Guvernul si problema de comunicare …


Cu predilectie in ultimii ani, guvernul a avut o uriasa problema de comunicare. De ce cu predilectie in ultimii ani? Pentru ca intotdeauna guvernatii au avut aceasta problema insa acum, datorita crizei, nervozitatea din societatea civila a scos mai mult in evidenta modul gresit in care era inteleasa „comunicarea” pana acum, si sper ca nu si de acum inainte.

Astazi multi isi inchipuie ca Boc a pierdut foarte multa imagine deoarece nu a aparut mai des pe sticla sa spuna ce si de ce face. Nimic mai fals. Nu asta este problema de comunicare, ci lipsa unui comunicator desemnat care pe langa personalitate sa aiba si putere de consilier al primului ministru. Care sa il invete ce si cum poate spune, de ce si cand. Si de care sa tina cont mult mai mult decat se tine astazi. Purtatorul de cuvant este tratat ca un portar, caruia i se transmite masurile adoptate urmand ca acesta sa le anunte. Nu este consultat cu privire la oportunitatea momentului, la modalitatea de comunicare, la efectele care se pot produce, etc.

Studiind un pic cum stau lucrurile la altii, putem vedea diferentele uriase. SUA de exemplu. Purtatorul de cuvant nu iese nici precum o gaina speriata nici ca un arogant la presa. Impune si pastreaza tematica. Controleaza „derapajele” (de inteles de altfel) jurnalistilor prezenti si le aduce in zona tematicii anuntate. Face fata oricaror provocari si raspunde diplomatic fara a face afirmatii care sa ascunda necunoasterea sau aroganta. De asemenea, contactul permanent cu persoana politica pe care o reprezinta este nelipsit. Cunoasterea planurilor de moment, a trecutului si planurilor de viitor este obligatorie pentru a putea da raspunsuri pe loc si a micsora numarul cazurilor in care este silit sa revina cu „lamuriri ulterioare”.

Cunoscand cele de mai sus, putem realiza dezastrul ce defineste actualul mod de comunicare al politicii romanesti de astazi. Nu numai a politicii de la putere, dar si a celei din opozitie …

Si ca sa explic ce m-a facut sa scriu cele de mai sus, atasez o stire proaspata (care sper sa fie si adevarata, ca in ziua de astazi nici presa nu mai este ce era odata …):

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11552961-jurnalistul-dan-suciu-urmeaza-fie-numit-purtator-cuvant-guvernului-surse.htm

Cat am avut ocazia sa il urmaresc, omul mi-a parut foarte bun. Criticile lansate erau concrete, corecte, insotite in majoritatea cazurilor de solutii. Balbele sale erau rare si lipsite de stridenta „papagalilor de sticla”. Spre diferenta de colegii de trust care si-au creat fie o imagine de sclavi ai „batistei” fie de talibani crizati, el a fost capabil sa critice mentinand un ton civilizat. Lipsa „strigaturilor” si a criticii fara noima l-a ajutat sa poate spune ceea ce are el de spus si nu ceea ce prevedeau directivele altora. Si asta poate tocmai pentru ca spre diferenta de altii, el a inteles ce trebuie spus.

Acum, sper ca actualii guvernati sa si tina cont de cunostintele lui. Sa trateze „purtatorul de cuvant” asa cum o fac altii mult mai importanti ca noi …

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: