Culmea „artei” in Romania: dupa ce este inventata o „revolutie”, mai este si furata …


O mica adunare, pestrita, de oameni veniti din diverse motive. Unii crezand sincer in actiunea lor, altii nestiind nici macar de ce particpa. Unii din ura lor, altii din ura insusita sau indoctrinata de altii. In final, o mica adunare, este impachetata si prezentata de televiziuni „binevoitoare” si „total impartiale” drept un tsunami. Scopul este evident, nu neaparat ridicarea actiunii respective in slavi ci atragerea alaturi de „cauza” pietii, sloganul „jos Basescu” si „jos Boc”, a celor multi din case, care sunt in mare parte de acord cu cauza respectiva dar nu si cu continuarea pe care o stiu, accederea la putere a opozitiei.

Dupa cateva zile, cu toate eforturile de „intretinere” a „atmosferei revolutionare”, miscarea risca sa esueze. Numarul participantilor este tot mai mic, mai lipsit de „hotarare”, mesajul care fusese stabilit de „regizorii” acestei miscari incepe sa se dilueze, sa se diversifice, si chiar pe alocuri sa se intoarca impotriva continuarii prevazute a scenariului.

Sesizand evolutia catre o directie nedorita, Crin Antonescu sfatuit de consilierii sai a gandit o manevra de intarire a nucleului protestatarilor din Piata Universitatii. Manevra presupunea organizarea unui miting asumat politic, cat se putea de grandios care sa insufle emotie in randul telespectatorilor. Locul si durata acestuia nu aveau nici o importanta, dovada este faptul ca timpul solicitat era inexplicabil de mic, iar reducerea drastica a traseului solicitat initial la aprobare nu a nascut proteste vehemente din partea lor.  Ceea ce se urmarea de fapt prin organizarea acestui miting era ca dupa incheierea lui in locul si timpul aprobat, o parte din manifestanti sa fie „imprumutati” cu tot jocul de imagine catre Piata Universitatii, ce statuse vlaguita toata ziua pana atunci cu maxim 300 de protestatari. Totodata, s-a aplicat si lipirea imaginii de „primire calduroasa” a USL in piata. Manevra a reusit partial, dar dupa ocuparea unei parti a bulevardului elanul s-a taiat. Masa de demonstranti cu care fusese „intarita” piata nu era de ajuns sa ocupe toata intersectia Universitatii, iar televiziunile care mizau pe scandari rasunatoare au fost nevoite sa se rezume doar la imagini, acoperind sunetul din studiouri cu comentarii „corespunzatoare” deoarece scandarile de acolo nu ajutau „cauza” dorita.

Astfel, desi demonstratia fusese construita cu un alt scop, ea incepuse sa iasa de sub controlul regizorilor. Incepuse sa devina o tribuna de care societatea civila avea nevoie, un loc unde romanii sa isi spuna pasurile neascultate de prea mult timp de catre guvernanti. Iar adevaratele sentimente ale societatii de astazi sunt de contestare a intregii clase politice actuale, cu o mai mare hotarare fata de putere. Usor usor, credibilitatea putea creste dar manevra USL de „improspatare” cu proprii activisti si tentativa de confiscare a miscarii risca sa distruga inca odata, ceea ce chiar si accidental se putea naste …

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: