Arafat si calculele …


Bine intentionat, a creat un serviciu ce a atras simpatia populatiei datorita abordarii diferite (superioare) fata de sistemul de stat.

A ajuns intr-o pozitie de decizie in Ministerul Sanatatii, adica in sistemul cu care a luptat cel mai mult, recuperand apoi in ritm alert totii anii pierduti in lupta de recunoastere si chiar mai mult, integrand creatia sa intr-un monopol al statului, si creand la randul sau bariere de intrare pentru orice alt pretendent.

Sistemul de sanatate este alcatuit din mai multe componente, urgenta fiind doar una dintr-e ele. Datorita renumelui sau, Arafat a putut obtine fonduri mult mai mari fata de alte componente ale sistemului de sanatate pentru componenta de urgenta. Nu si-a dorit niciodata sa avanseze in ierarhia ministerului sanatatii pana eventul in fruntea lui, deoarece era constient de 2 lucruri:

1. odata intrat in cloaca politica nici cel mai popular om nu va ramane curat, deopotriva cu faptul ca in aceasta pozitie esti silit sa iei si masuri mai putin dorite pentru unele dintr-e componente (poate chiar urgenta);

2. din fruntea ministerului nu avea fonduri acoperitoare pentru toate componentele sistemului de sanatate si era mai usor sa reprezinte doar sectorul de urgenta al carui mentor este vitregind de fonduri celelalte componente ale sistemului de care nu era legat numele sau.

Adica, s-a oprit in pozitia in care putea lua doar ce era mai bun, duce doar acolo unde il interesa, iar pentru restul ramaneau sa plateasca si sa raspunda Guvernul, Ministrul si restul functionarilor …

Apoi, cand lucrurile se indreapta catre o directie ce intra in contradictie cu viziunea sa, constient ca nu va mai putea obtine nimic din interior, paraseste sistemul si intoarce armele. Isi face calculele mizand pe delimitarea de polii politici actuali putere-opozitie ce au pirjolit totul in razboiul lor. Dupa ce s-a folosit de putere, isi propune sa se foloseasca de opozitie, sperand sa ramana insa neatins de razboiul total al celor doua. Numai ca de data aceasta cred ca si-a facut gresit calculele. In Romania, oricine nimereste in razboiul celor 2 parti sfarseste inevitabil la gunoi (sau absorbit intr-una in cazul cel mai fericit)… Dupa ce puterea l-a folosit ca stindard, astazi opozitia si-l insuseste, lipindu-si zi de zi numele imaginea sa. Crezand ca astfel forteaza mana puterii, el se lasa atras in aceasta lupta, dar cand va dorit sa se opreasca va constata cu dezamagire ca nu a mai ramas nimic din imaginea lui neconsumat … A doua intoarcere a armelor, imoptriva actualei opozitii nu va mai fi posibila niciodata.

Indiferent insa cum a facut-o, Arafat a creat ceva frumos. Nu putem sti cat va dura, si ramane sa ne intrebam daca altfel poate fi mai bine sau mai rau. Nimeni nu incearca sa dea un raspuns clar la aceasta intrebare caci toti sunt prinsi in luptele lor …

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: