Despre regi si parlamente …


„Dar politica este o sabie cu două tăişuri. Ea garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului.”

La sfarsitul sedintei speciale, ce credeti ca au facut parlamentarii romani?

„Deşi ar fi trebuit să reintre în sală, pentru că în program aveau şedinţă de plen, deputaţii, obosiţi de discursul Regelui, au plecat acasă. Şedinţa a fost deschisă doar pentru a se constata lipsa cvorumului. ” (evz.ro)

PS: Ma intreb daca mai are cineva impresia ca Mihai era foarte abatut. Unii i-ar spune emotie, mie mi-a parut doar dispret fata de moment. Cu siguranta nu asa arata momentul revenirii visat de el. Cu un discurs tinut in fata urmasilor celor care l-au transformat in ceea ce este astazi, intr-o cladire simbol a epocii care i-a adus dizgratia. Un discurs care oricat de mult a fost aplaudat nu ii va oferi niciodata mai mult decat cateva minute de ascultare din partea unora care se inscriu atat de bine in critica curpinsa …
In rest, cred ca nu are rost sa cautam subiecte de critica. Omul a fost atat de batut de soarta incat a uitat sa vorbeasca cu propriile sale cuvinte. Mihai n-a crezut niciodata in poporul sau. Pentru ca un rege care crede in poporul sau nu il paraseste decat intr-un singur mod. Au murit oameni care au crezut in el mai mult decat a facut-o el insusi…

PS2: „Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă.” este un fragment din discurs.

Ma gandeam la recenta „Regele a fost invitat la Moscova de către actualul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, prin intermediul ambasadorului Rusiei în România, Alexander Churilin, în calitate de fost Comandant şi Mareşal al Armatei Române de acum 65 de ani şi fost şef al statului din acea perioadă. Regele a mai fost invitat şi în 2005, de preşedintele de la acea vreme, Vladimir Putin, la aniversarea a 60 de ani de la terminarea celui de-al doilea Război Mondial. Majestatea Sa va fi insoţit la toate evenimentele de Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României”

Apoi, la ceea ce spunea Mihai Ghimpu, presedinte interimar al Republicii Moldova:

„Pe mine nu mă leagă nimic de Moscova. Acolo merg doar învingătorii, ce să caute învinşii”

„Sunt de acord că se împlinesc 65 de ani de la încheirea celui de-al doilea război mondial, dar nu pot să uit toate nenorocirile,  deportările, foametea prin care au trecut cetăţenii Republicii Moldova pe timpul Uniunii Sovietice”

„Cum să particip la paradă alături de armata care ne-a adus comunismul, a organizat foametea şi ne-a deportat în Siberia? Astazi ea se află în cetatea lui Ştefan cel Mare.”

In concluzie, unii au terminat aventura celui de-al doilea razboi mondial invingatori. Mihai a fost premiat de catre toti invingatorii. Poporul caruia i-a fost rege insa a sfarsit ca un invins, obligat sa plateasca pentru toate acele premii, cu varf si indesat. Oamenii ce compuneau universul sau din acel moment au fost stersi de pe fata pamantului ca urmare imediata a unor actiuni ale sale, sau a altora ce au decurs din acestea. Mihai va ramane un rege care isi va cauta toata viata iertarea, desi este condamnat sa n-o obtina niciodata …

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: