Datoria la banca vs mersul in vacanta al romanilor …


Si pentru ca televiziunile de stiri tot repeta stupida afirmatie potrivit careia numarul datornicilor la banci a crescut datorita faptului ca romanii au preferat sa mearga in vacanta decat sa isi plateasca rata la banca am si eu cateva cuvinte de spus …

De la inceputul crizei, numarul restantierilor romani in cazul imprumuturilor a fost constant mic in comparatie cu alte state europene cu pretentii de inalta civilizatie. Dar, la fel ca si in cazul economiei, domeniul bancar din Romania este mult in urma nivelului de organizare, functionare si modului de raportare a activitatii fata de statele civilizate ale Europei.

Astfel, daca sistemul bancar din Germania, Franta, Anglia, etc raporteaza un anumit nivel al restantelor, in cazul nostru acesta nu cred ca reflecta realitatea …

In Romania, marea masa a restantierilor este ascunsa de cazurile „in curs de negociere” sau alte forme de a evita oficializarea situatiei reale. Acestea ascund totodata si numarul real al creditelor neperformante, acestea nefiind declarate mult timp, bancile preferand sa tina clientii in postura de restantieri in care ii incarca cu dobanzi de-a dreptul rupte de realitatea actuala, pe principiul „ai semnat contractul esti obligat sa il respecti” chiar daca „situatia economica actuala” nu mai reflecta situatia din momentul semnarii contractului (desi acest lucru a fost utilizat ca justificare a incercarii de marire a dobanzii acum ceva vreme de  catre banci).

In ultimul timp, aud periodic o stire potrivit careia romanii ajung restantieri datorita faptului ca au preferat sa mearga in vacante decat sa isi plateasca ratele la banca. Nici ca se putea o mojicie mai mare a bancilor, pentru ca banuiesc ca acestea sunt in spatele stirii. Arunca o asemenea acuza penibila asupra propriilor clienti, inecati intr-o criza economica crunta la care ironic chiar bancile au participat si mai mult, pe care chiar bancile au creat-o. Incapabile a se adapta la noile conditii economice, sa modifice din mers contracte ce nu mai au legatura cu realitatea, bancile prefera sa creada ca pot ramane izolate intr-un turn de fildes, in care nu pot fi atinse de ceea ce se intampla pe plan economic. Profiturile previzionate in anii de mincinoasa crestere sunt iluzii la care bancile nu vor sa renunte crezand ca daca dau vina pe clientii care „au preferat vacanta in locul indeplinirii obligatiilor” ele isi vor conserva castigurile, chiar daca in jur totul se prabuseste.

Luand exemplul „datornicului” Grecia, putem previziona care este masura realista care se poate lua in cazul oricarui client al bancii aflat in „incapacitate de plata” si neavand nimic important de valorificat: stergerea unei parti a ratei lunare astfel incat restul sa fie adus la un nivel realist (tinand cont de venituri).

Altceva nu este decat o amagire. Nici un client sanatos la cap nu ar fi riscat sa fie executat silit de catre banca doar pentru a merge in vacanta!

PS: si pentru ca exista o controversa potrivit careia clientul este vinovat ca nu isi indeplineste obligatiile asumate initial, mai am cateva lucruri de adaugat. Contractul intre o banca si clientul sau este un contract civil. Este un contract echivalent cu unul de imprumut incheiat intre 2 oameni oarecare. Nici clientul nici banca nu forteaza cealalta parte sa accepte contractul respectiv. Ca urmare, clientul nu forteaza banca sa ii dea bani, ci mai degraba banca forteaza clientul sa accepte conditiile ei daca vrea banii. In orice contract corect, orice situatie neprevazuta care ar atrage pierderi este asumata pe cale amiabila de catre ambele parti, nu aruncata in spinarea numai a uneia. De asemenea, cel care ar da banii si-ar explica clar conditiile, nu le-ar ascunde sub tot felul de exprimari deocheata si intortocheate mizand pe incapacitatea imprumutatului de a solicita conditii civilizate de parteneriat. Altfel banca nu ar mai fi banca ci camatar…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: