Te uita cum se duce Nokia agale …


Despre Nokia vorbind, cateva lucruri merita sa fie adunate laolalta …

Datorita picajului de care are parte in ultima vreme, va trebui sa isi faca ordine in ograda. Din pacate, curatenia trebuie facuta incepand cu fabrica de la Jucu. Desi unii „analisti” ramasi in transeele contrelor politice dambovitene dintr-e USL si PDL sustin tot felul de idiotenii, este clar si evident pentru toata lumea ca nici un cod al muncii, nici fiscalitatea si nici infrastructura din Romania nu puteau impiedica efectuarea acestei curatenii in ograda Nokia.

Ca urmare a referintelor facute la fabricile din Asia, presupun ca gama low-cost a Nokia va fi produsa in totalitate acolo unde sunt atat furnizorii de piese cat si principala piata. Restul fabricilor se vor orienta catre produse mai competitive (cu concurenti precum Samsung, Apple, LG, HTC sau altii care emit pretentii la un loc fruntas in piata).

Toate aceste lucuri sunt usor de inteles. Ce este mai greu de inteles, este faptul ca Nokia a putut lua decizia inchiderii unei asemenea facilitati fara a isi prezenta intentia in prealabil si a discuta aspectul concedierilor cu un guvern care i-a oferit atatea avantaje.

Mai departe, vom constata cu regret ca desi finlandezii sunt dispusi sa vanda fabrica, putand fi chiar stransi cu usa de catre guvern sa cedeze la un pret „promotional” facilitatea, nici un investitor roman din IT-ul cel atat de „facilitat” nu va fi in stare sau nu va avea curajul sa preia o afacere care genera un profit frumusel pana acum (chiar daca nu atat de mare pe cat spera Nokia). Pentru ca majoritatea acelor asa-zisi „oameni de afaceri” romani nu sunt decat spagari imbogatiti din tunuri si masluieli cu statul.

Iar la sfarsit sper sa nu constatam cu regret ca nici guvernul n-a fost in stare sa gaseasca un investitor dornic sa preia fabrica. ..

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: