Daca este adevarata, asta este ce-a mai tare!


Instituții de stat, debitoare la bănci pentru Ghiță “Asesoft” de la Realitatea TV

 

Sebastian Ghiță, noul boss de la Realitatea TV și proprietarul grupului de firme Asesoft, s-a asigurat că, vreme de cîțiva ani, statul îi va plăti pînă la ultimul leuț contractele de zeci de milioane de euro încheiate cu instituții publice. Practic, indiferent cine va fi la putere, Ghiță își va primi banii cu regularitate.

Metoda este simplă, dar extrem de eficientă: cesionarea încasărilor prezente și viitoare ale Asesoft către o bancă, drept garanție pentru contractarea unor credite importante. Astfel, instituțiile de stat care i-au dat contracte lui Ghiță devin debitoare ale băncii, în conturile căreia plătesc contravaloarea contractelor cu Asesoft. Pe de altă parte, Asesoft poate oricînd scoate bani din bancă, fără a mai depinde de lichiditățile bugetului sau de voința politică de a fi plătit.

Asesoft și-a cesionat toate încasările către BCR

Conform Arhivei Electronice de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM), unde sînt înregistrate toate garanțiile existente în relațiile creditori – debitori, Asesoft International SA și-a cesionat toate încasările prezente și viitoare pentru a-și deschide o linie de credit la BCR. Astfel, arată AEGRM, este vorba despre “Cesiunea globala de creanta asupra incasarilor prezente si viitoare ale SC Asesoft International SA, constituita cu titlu de garantie in temeiul Contractului de cesiune de creanta constituit cu titlu de garantie nr.Prahova SJ CC 135/6386/5/07.05.2010 si Actului aditional la acesta nr. Prahova SJ-CC 135/6386/5/a/07.06.2010 , pentru garantarea indeplinirii tuturor obligatiilor izvorate din Contractul de facilitate de credit multivaluta nr. Prahova SJ CC 135/6386/19.06.2008 si Actului aditional la acesta nr. Prahova SJ-CC 135/6386/m/07.05.2010 . Sumele cesionate se vor vira in conturile de depozit colateral nr. RO83RNCB0205007096210507 pentru plati in lei si RO18RNCB0205007096210513 pentru plati in eur , conform conventiilor de depozit colateral nr.1/08.02.2010 si 1/07.06.2010”.

Cesiunea încasărilor, garanția unui credit

Ce înseamnă asta, practic? Că Asesoft International SA a încheiat două “contracte de facilitate de credit multivalută” cu BCR, unul în 2008 și al doilea în 2010. Conform șefului Direcției de Comunicare a BCR, Ionuț Stanimir, “Facilitatea de credit multivaluta se refera la posibilitatea unui client de a accesa un credit (sau mai precis de a efectua tragerile efective de credit) in mai multe valute. De obicei aceasta facilitate este accesata de companiile mari care iau in considerare reducerea riscului valutar.” Deci, Ghiță de la Asesoft a luat, prin compania sa, un credit de la BCR. Pentru care trebuia să depună o garanție. Asesoft a ales să garanteze cu încasările companiei, atît cele de la momentul contractării creditelor, cît și cu cele viitoare.

Ghiță cu banii de la bancă, statul cu datorii la bancă

Și în acest punct apare partea interesantă: printre încasările Asesoft International SA se regăsesc și cele din contracte încheiate cu statul. Conform Arhivei de Garanții, aceste încasări nu-i mai revin, însă, companiei lui Ghiță. Ci, pentru că au fost cesionate către BCR, direct băncii: “Sumele cesionate se vor vira in conturile de depozit colateral nr. RO83RNCB0205007096210507 pentru plati in lei si RO18RNCB0205007096210513 pentru plati in eur , conform conventiilor de depozit colateral nr.1/08.02.2010 si 1/07.06.2010”. Ce înseamnă asta, mai exact? Că instituțiile de stat cu care Asesoft International SA a încheiat contracte devin debitoare ale BCR. Mai precis că, dacă nu-l plătesc pe Ghiță, aceste instituții publice intră în conflict cu BCR, nu cu Asesoft International, care BCR trebuie să recupereze banii de la stat. În tot acest timp, Ghiță lucrează exclusiv cu banii BCR, care-l creditează, fără a depinde de rata mare de întîrzieri la plată a statului.

Oficiul Phare al Finanțelor: “Asesoft ne-a cerut acordul să cesioneze creanța”

Confirmarea acestei metode foarte eficiente de lucru în relația cu statul nu a venit numai de la  Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, ci și de la o instituție de stat ajunsă debitoare la BCR pentru creditul lui Ghiță. Este vorba de Oficiul de Plăți și Contractare Phare (OPCP), instituție subordonată Ministerului de Finanțe. Conform documentului de la Arhivă consultat de revista Kamikaze, OPCP este debitorul cu numărul 3. Constantin Ene, directorul adjunct al OPCP, a declarat în exclusivitate pentru revista Kamikaze: “Asesoft ne-a cerut acordul să cesioneze creanța către BCR, noi am fost de acord. Astfel, noi nu am mai plătit către Asesoft, ci direct băncii.”

Alți debitori la bancă pentru Asesoft: Protecția Mediului, STS, Jandarmeria, Autoritatea Navală

OPCP nu e singura instituție care a ajuns debitoare la bancă pentru creditele luate de Asesoft International SA. În același document al AEGRM se mai regăsesc Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Serviciul de Telecomunicații Speciale (UM 0572 București), Autoritatea Navală Română, Jandarmeria Română (UM 0251 București). Cu toate aceste instituții, Asesoft International SA a încheiat contracte de zeci de milioane de euro. Extrem de relevant este că, de exemplu, în 2010, Asesoft International SA a încheiat contracte cu statul de aproximativ 116 milioane de lei noi, în timp ce întreaga cifră de afaceri a companiei în 2009 a fost de 84 de milioane de lei.

Și partenerii privați ai Asesoft sînt debitori

Printre debitorii la BCR ale căror creanțe au fost cesionat de către Asesoft International SA se numără și cîteva firme private care au avut și au relații de afaceri cu compania lui Ghiță (unele din ele făcînd chiar parte din grupul de firme Asesoft). Primul debitor este, de altfel, chiar Asesoft International, după care urmează 2K Telecom SRL, Eximprod Grup SA și Omnilogic SRL.

Ghiță: no comment

Contactat de revista Kamikaze, Sebastian Ghiță a declarat că nu se ocupă el de Asesoft și ne-a recomandat să luăm legătura cu directorul companiei, Cristi Anastasescu. Deși a promis că ne va răspunde la întrebări, Anastasescu nu a dat curs solicitării noastre.

Orientarea Realitatea TV sub Ghiță: Ponta, Năstase, PSD

În toamna anului trecut, Sebastian Ghiță a preluat managementul Realitatea Media, care deține și postul de televiziune Realitatea TV. Astfel, divizia de media a Asesoft s-a angajat să investească 75 de milioane de euro în următorii cinci ani. Cătălin Tolontan, redactorul-șef de la Gazeta Sporturilor, a prezentat pe tolo.ro viziunea de management în mass-media a tînărului om de afaceri. “Informaţii despre Realitatea TV, obţinute din mai multe surse, unele interne şi aflate la “talpa ţării”, acolo unde semnalul ajunge dezgolit de <motivaţii strategice>, altele externe postului, dar relevante, indică noua orientare a televiziunii: PSD. Mai mult decît atît: accentul se pune pe promovarea lui Victor Ponta, Adrian Năstase şi a altor cîteva figuri cheie ale social democraţilor. Prietenii afirmaţi ai lui Ghiţă, cei pe vremea cărora şi-a crescut afacerea”.

(http://www.kamikazeonline.ro/2011/02/institutii-de-stat-debitoare-la-banci-pentru-ghita-asesoft-de-la-realitatea-tv/)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: