O provocare adresata poporului roman …


Cica era odata un popor.

Un popor care astepta de la stat pensii mari, cat mai devreme, ajutoare banesti si facilitati, servicii medicale de calitate, un sistem administrativ in serviciul cetateanului.

Erau dispusi sa ofere acestuia taxe si impozite foarte mici, sa ofere simpatie numai atata timp cat asteptarile le erau indeplinite.

Totodata, ofereau statului politicieni care promiteau cat mai mult, care vorbeau cat mai frumos, care propovaduiau numai binele, viitor luminos si garantau indeplinirea asteptarilor de mai sus.

Cum credeti ca se incheie povestea?

Lasand la o parte basmele, si revenind la realitate, cred ca trebuie ca poporul asta sa realizeze cateva lucruri.

Nu vom avea in viitorul apropiat pensii mari (cu exceptia alora care sunt mai “capabili” decat ceilalti). Datorita “cinstei” unora care au profitat de chichite legislative sau pur si simplu facaturi ordinare, si datorita masochismului celorlalti care sau complacut in minciuna si au preferat sa nu comenteze cat timp primeau cateva firimituri in plus. Pentru toata acea tacere, a venit timpul sa plateasca…

Nu vom avea o varsta mica de pensionare, ci chiar mai mare (cu exceptia alora care sunt mai “capabili” decat ceilalti). Datorita bucuriei cu care am acceptat sa lasam politicienii anumitor vremuri sa isi umple buzunarele in schimbul unei pomeni sub forma pensiei anticipate. Acum realizam ca ne-am furat caciula singuri…

Ajutoarele si facilitatile banesti s-au terminat, atata timp cat nu mai este nimic de vandut in sens “favorabil” celor care “perfecteaza vanzarea”. Datorita bucuriei cu care am acceptat sa lasam politicienii anumitor vremuri sa isi umple buzunarele in schimbul unor salarii compensatorii. Acum cand realizam ca distractia s-a terminat, tipam ca nu ne mai place jocul…

Taxele vor creste pentru a sustine printr-e altele sisteme haotice si falimentare precum cel administrativ sau sanitar care numai de lucru in serviciul cetateanului nu dau dovada. Cu totii stim ca daca tot ceea ce am facut pana acum nu se schimba, nu vom avea niciodata altceva. Totusi, nu acceptam sa se schimbe ceva si cerem ca aceste sisteme sa fie sanatoase…

Am ramas captivi politicienilor alesi pana acum, si desi realizam cat de paguboasa a fost acceptarea tipologiei de politician cu promisiuni dulcege, inca ii ascultam si dorim. Injuram actuala conducere pentru ca a facut ceea ce toate conducerile au facut desi noi i-am ales pentru ca ne-au oferit exact ce ne-am dorit.

Sa zicem ca actualii guvernanti de retrag si lasa locul opozitiei…

Ca sa primim pomenile pe care le primeam in trecut, politicienii au nevoie sa vanda ceva asa cum faceau atunci. Din moment ce cu totii acceptam ca nu mai este nimic de praduit si instrainat, cum credeti ca isi vor aplica acestia promisiunile de revenire la situatia in care inca ne minteam cu totii ca democratia este dulce?

Astazi multi accepta ca unele lucruri nu erau corecte. Ca unii profitau de lucruri pe care nu le meritau. Din moment ce cu totii realizam ca multe lucruri nu erau corecte, de ce cu totii dorim sa revenim la ele?

Am cerut politicienilor reforma. De ce reforma este dorita numai pana cand masurile de reforma ne afecteaza interesele?

Cerem politicienilor corectitudine si cinste. De ce noi trebuie sa fim corecti si cinstiti numai cand toti ceilalti sunt astfel? De ce intotdeauna altii trebuie sa fie cinstiti si nu noi? De ce trebuie sa acceptam sa fim corecti numai cand altii ne dovedesc ca sunt corecti inaintea noastra?

Ce credeti ca este Statul? Un dinozaur cu 7 capete care inghite banii si nu ofera nimic?

Ei bine, statul suntem noi. Banii pe care ii asteptam ca pomeni sunt proprii nostri bani. Nu e hilar ca sa luam cu o mana si sa dam pomana celeilalte maini? Reducerea taxelor inseamna sa avem parte de mai putine avantaje pentru ca se goleste pusculita. Ce se plateste si ce se cumpara cu acesti bani decid politicieni carora noi le oferim aceasta putere. Cand avem pretentii de sistem admninistrativ sau sanitar cine credeti ca plateste pentru asta? Noi! Daca unii dintr-e noi primesc ceva in plus, ceilalti vor avea in minus pentru ca pusculita este aceeasi. Daca pensionarii vor sa traiasca mai bine, va trebui ca cei din economie sa plateasca mai mult. Daca vrem profesori si medici platiti mai bine, cei din economie vor trebui din nou sa plateasca mai mult. Dupa cum daca cei din economie vor sa plateasca mai putin se alege praful de medici, pensionari sau profesori. Mai exista o teorie potrivit careia ar fi de ajutor ca politicieni pe care ii alegem sa dezvolte acesti bani suplimentar fata de ce asigura economia. Insa noi nu am ales niciodata politicienii capabili de a face acest lucru, ci pe cei ce promiteau mai mult, ceea ce nu este acelasi lucru. Putinele exemple care le mai dau unii de “politicieni capabili” nu se bazeaza pe competenta, ci pe bunuri care ne apartineau noua ca stat, vandute, luand jumatate de castig pentru ei iar cealalta oferind-o pomana noua personal nu noua ca stat. Ne-am bucurat ca am capatat ceva in plus noi personal, dar ne-am falimentat noi ca stat. Acum ii vrem din nou pe acei politicieni, desi ma intreb ce vor mai vinde ca sa ne mai ofere ceva pomeni noua personal.

Dam dovada de o parsivitate uluitoare. Nu ne intereseaza de unde sau cum, vrem pensiile mari si sigure desi realizam ca asta inseamna vatamarea singurei surse din care statul isi mai castiga ceva bani, zona economica. De vina sunt actualii guvernanti pentru ca au indraznit sa rupa lantul minciunilor si al iluziilor. De vina este Basescu pentru ca ne trezeste la realitate si nu ne lasa sa ne autoiluzionam in continuare. De vina este Basescu pentru ca este corupt si necinstit iar noi am votat intotdeauna politicieni corecti, competenti, care au facut numai bine pana la el. El este de vina pentru ca el a inventat coruptia in politica! Pana la el noi am votat numai politicieni care au dovedit ca meritau sa ne conduca. Odata ce opozitia va veni la putere totul va fi bine. Va fi ca inainte, ca doar asa ne asigura, desi stim ca asta nu se mai poate.

Fiti seriosi! Basescu va plati pentru pacatele lui. Pentru pacatele noastre noi vom suferi in continuare atata timp cat nu acceptam sa le vedem si sa le indreptam … Degeaba dam vina pe Basescu! Odata cu el nu vor disparea pacatele noastre, ci vom avea un altul pe care sa dam vina!

Nu suntem decat niste egoisti, ipocriti, mincinosi si prefacuti. Cerem politicienilor sa fie corecti desi nu pentru corectitudine i-am ales. Cei cativa care mai dau dovada de cinste sau onoare o fac numai partial, neavand curajul sa mearga pana la capat, stiind ca ar fi un sacrificiu din moment ce ar fi innecati rapid de ceilalti preocupati sa isi mentina aparenta bunastare.

Toti ar trebui sa realizam ca nu ne luptam cu dinozaurul “stat” cand cerem ceva, ci ca cererile noastre vor afecta mai mult sau mai putin, insa sigur pe ceilalti. Cand cerem pensii mai mari, salarii sau ajutoare sociale, nu Basescu, Ponta sau Antonescu le dau de la ei din buzunar, ci va trebui sa le ia mai multi bani altora dintr-e noi ca sa le ofere. Daca sectorul economic nu isi permita sa plateasca mai mult, de unde cred pensionarii si bugetarii ca vor capata mai mult? Ca de vandut nu mai este nimic! Politicienii nu vin cu bani de acasa! Tot de la noi vor trebui sa ia acesti bani!

PS: si ca finalul sa nu fie sec, explicatiile unora sunt de-a dreptul jignitoare! Cand cineva explica faptul ca pentru orice pomana oferita pensionarilor, bugetarilor sau asistatilor sociali cei ce vor plati sunt tot cei din domeniul economic, sunt acuzati ca incearca sa dezbine!!! Fratilor, cu dezbinare sau fara, tot sectorul privat va acoperi promisiunile!!! Degeaba genereaza unii „ceata” cu dezbinarea!!! Degeaba arunca opozitia acuzatia cu Basescu care dezbina! Degeaba pensionarii si bugetarii fac apel sa nu ne gandim la „dezbinare”! In final, pentru pomenile promise cine credeti ca va plati nota de plata? Cu totii se bazeaza pe aceeasi acceptare, cu capul in pamant, de care sectorul privat a dat dovada intotdeauna! In final opozitia va reusi sa ajunga la putere, pensionarii si bugetarii vor avea inca un mandat de autoiluzionare, iar privati vor plati ca intotdeauna …

PS2: pentru noi mai mult ca pentru oricine, acum mai mult ca oricand, este valabil citatul unui om care a facut mai mult decat oricine pentru statul sau …

„nu te intreba ce poate face tara pentru tine, ci ce poti face tu pentru tara”

Lasi cum suntem, preferam sa ne acundem ipocrizia si incapacitatea de a deveni corecti si cinstiti in spatele unor explicatii de genul „de ce sa fac eu ca ala nu face nimic!” sau „fac si eu numai daca vad ca toti fac!”. Si daca „ala” sau „aia” pe care ii luam etalon nu fac nimic, cand credeti ca vom iesi din mizeria in care am intrat?

Reclame

3 Responses to O provocare adresata poporului roman …

 1. LUANA spune:

  Poweraxxel!

  Iti raspundean ,,dincolo”,la articolul lui Leca,da`…ca si la cel al lui Gotiu,comentariile mele nu mai apar!
  Nici la Cr.Teodorescu!
  Sunt ,,interzisa” pe vecie la VoxPublica!
  Asta da ,,dictatura” lui Basescu!
  Iti scriam urmatoarele:

  @poweraxxel:

  Eu zic sa nu te mai chinui degeaba,insistand sa ,,desenezi” aproape cum stau lucrurile.
  N`ai ,,cui”!
  Neuronii unora sunt pe cale de disparitie,asta in cazul in care au existat vreodata.

  Spui tu :

  ,,Am vazut multe “referinte” la clientela PDL. Sa fim seriosi! Credeti ca daca de maine Boc si Basescu nu vor mai fi va fi altfel? Vom avea clientela PSD si PNL, dupa care vom dori sa scapam si de acestea. Si iar o luam de la capat!”

  Stii care e paradoxul?
  Clientela a fost dintotdeauna.
  Spun unii ca d`alde Leca,insa…ca..vezi-doamne…ca acum ,n-a fost niciodata.
  Fals!
  Si tocmai ca e fals acest lucru ,e falsa si afirmatia ta cum ca ,,vom avea clientela PSD si PNL, dupa care vom dori sa scapam si de acestea”.

  Actualii (si vechii,aceiasi…de fapt!)ciutaci,ciuvici,ursi si alte…stancute NU vor dori sa ,,scape” de posibila viitoare clientela psd-isto-liberala,din simplul motiv ca vor avea si ei de castigat,asa cum de altfel s`a`ntamplat cand vindeau,la propriu,bucatica cu bucatica….tara.

  Au tacut atunci,pentru ca publicitatea de la stat,de milioane de euro,le-a umplut buzunarele si le-a fost cumparata tacerea.
  Linistea domnea peste tara,nu?!
  ASTAZI,Boc si ,,dictatorul” Basescu nu-i mai ,,hranesc” pe acesti indivizi care…oaaau…descopera ca ,,bietii” oameni nu pot trai cu cateva milioane de lei (pe carte nici nu le aveau pana acum cativa ani,culmea).

  Ciuvicile si ciutacii aferenti ,,descopera” ca justitia e ,,aservita” lui Basescu ,ca doctorii iau bani putini,ca…etc…etc…da` nu sufla o vorbulita RTV-ul & VoxPublica despre SOV-ul care-si ,,franjureaza” rotula cu ajutorul halatelor-albe si-si amana procesele prin tot felul de inventii avocatesti si,nu numai.
  Basescu e`n toate,nu ti-e clar?
  Mai nou…si in retinerea presed.C.J.-Arges,zice fostul procuror Ponta si suita psd-isto-liberala.

  Te doare capu`!

 2. vio spune:

  Perfect adevarat ceea ce ai scrs, dar cred ca si televiziunile au un mare rol in opiniile populatiei, mai ales ale pensionarilor,care alta distractie nu au decat privitul la televizor. Am un exemplu chiar in familie, mama mea care are o pensie de 350 lei si totusi le plange de mila pensionarilor militari, dar se uita la latrinele (antenele) elixiene, la irealitatea lui vantu cel bolnav si ii spala creierul. Cand ne vedem ii explic realitatea, ca din taxele pe care le platesc si eu sunt platiti incompetentii bugetari, clasa politica si altii si intelege.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: