Un succes al Romaniei-FMI vs. dezastrul pe care il traim …


Sunt convins ca va ganditi la vremurile de astazi, dar nu va lasati pacaliti!

In istoria postdecembrista a Romaniei, singurul acord Romania FMI incheiat cu succes pana astazi a fost cel realizat in perioada guvernarii Nastase (dupa cum chiar dansul se lauda ori de cate ori are ocazia), cu o valoare de 431 mil. dolari. Desi avand un guvern minoritar (la prima vedere), tot dansul se lauda cu o stabilitate politica si o crestere economica medie de peste 6%.

Acum, ca unul care a trait acele vremuri, pot sa imi spun si eu parerea mea (acum si nu atunci!). Atunci nu stiam ca nu stiu adevarul, iar acum aflu ca si daca l-as fi stiut nu il puteam dezvalui! Pentru asta, ironic, este vinovat un om care s-a format intr-o dictatura iar acum sustine ca suntem cuprinsi de alta … Ca studiu suplimentar va propun episodul Ciuvica/Armaghedon.

In primul rand, necesitatea acelui imprumut a fost de a mai capata ceva credibilitate pe plan extern. Pentru evenimentele catre care Romania aspira la momentul respectiv, trebuia compensata cumva decredibilizarea uriasa produsa de dezvaluirea nivelului de coruptie la care ajunsese Romania dupa atatia ani de guvernare a celor din care insasi Adrian Nastase provenea si care nu erau straini de „vechea orianduire” … Fara aceasta nevoie de occident, fara aspiratiile acelor zile, dupa cum si fara schimbarea populara spectaculoasa de directie din 2004 astazi Romania ar fi fost o a doua Argentina.

Tot vorbind despre acele vremuri, nu pot sa nu imi amintesc de exodul romanilor de la oras la sat, pe fondul masivelor disponibilizari. Mai mult sau mai putin indreptatit, mai mult sau mai putin strategic, vechi mamuti industriali si apoi piticii asociati acestora erau stersi de pe fata pamantului sau instrainati in interesul unor „oameni de bine” sau societati straine. In timp ce muncitorii erau indemnati sa accepte disponibilizari contra unor sume compensatorii oferite de stat chiar din privatizarea sau desfiintarea locurilor din care acestia proveneau, „vechea oranduire” scapate de „tovarasul suprem” isi dezvolta statutul de „oameni de bine” printr-e „concetateni”. In nebunia vremurilor in care unii trebuiau sa se imbogateasca cu orice pret, muncitorii trebuiau sa dispara sau sa se imputineze, asa ca cei ajunsi in aceasta situatie se refugiau la tara cu o anumita suma de bani sau cu o pensionare anticipata.

Cu o „clasa conducatoare” preluata din vechiul regim si atatea fabrici de vandut in interesul acesteia, guvernul de la acea data chiar nu avea nevoie de fonduri externe. Era destul de vandut din tara, desi prin anii ’90 aceiasi afirmasera cu tarie „noi nu ne vindem tara”. Cazuri particulare precum Romcim (devenit Lafarge) , Sidex (devenit Mital Steel) , Petromidia (devenita Rompetrol), Petrom (devenit OMV-PETROM),  o groaza de alte exemple care s-au transformat in fier vechi, altele precum Bechtel sau capuse devenite celebre in zilele noastre ma fac sa cred ca Romania se putea intretine fara imprumuturi externe, atat pe sine cat si clasa sa de trantori care au pus mana pe conducerea ei … In aceste conditii, o crestere medie de peste 6% este o veste jalnica avand in vedere situatia in care a ajuns astazi tara, pentru ca „trecutul” are responsabilitatea nu numai a „prezentului”, ci si a „viitorului”. Este ca si cum un stomatolog ii propune unui pacient sa ii salveze acum un dinte, dar costurile sunt ca in vitor sa ramana fara masele.

Statutul de guvern minoritar nu era un impediment pentru „minoritati” care aveau puterea de a arunca din randurile „clasei conducatoare” pe cei care nu se supuneau si nu se scaldau in acealeasi practici. Cu alte cuvinte, o minoritatea careia trebuia sa i te supui daca voiai sa traiesti regeste si sa ai parte si tu de o „bucatica de cascaval”.  O minoritate careia ii erau aservite organisme vitale ale unei societati democratice, si nu dau aici exemple pe care oricum cu totii le cunoastem … Daca guvernul Nastase poate fi considerat a fi fost „minoritar”, atunci aceasta minoritate o putem considera „minoritatea banului”.

Stabilitatea politica a acelor vremuri cu care multi actuali politicieni se lauda a fost o stabilitate „toxica” (ca sa fiu in ton cu vremurile). Una care in loc sa vegheze la binele si viitorul Romaniei nu a facut altceva decat sa inece anii pe care acum ii traim, sa ii scufunde intr-o mlastina urata si adanca si sa extirpe iremediabil orice urma de competente in favoarea cetatenilor din cei ce urmau sa preia fraiele Romaniei. Acea stabilitate politica a facut ca acum, politicienii pe care ii visam in anii ’90 sa fie inlocuiti de acei „oameni de bine” ai anilor ’90.

Altfel spus, socot sa Adrian Nastase este la fel de responsabil pentru ceea ce traim acum la fel cum unii incompetenti prezenti orbecaiesc prin criza mondiala. De ce?

Pentru ca acele fonduri pe care le avea la dispozitie trebuiau utilizate la crearea unor „800.000 de locuri de munca” de disponibilizati asa cum senin anunta acum ca este necesar in loc sa „innobileze” o clasa de „baroni” proveniti din „vechea oranduire”.

Pentru dezechilibrul „poporului de pensionari” pe care l-a folosit ca „popor PSD”.

Pentru ca daca tot trebuia sa creeze o „clasa conducatoare”, a creat una bolnava, urata, murdara in loc sa creeze una competenta, capabila, desi inteleg de ce (pentru ca s-ar fi exclus singur din ea!).

Pentru ca acele privatizari trebuiau facute in interesul Romaniei si nu al fratiei baronilor cu investitori in cautare de chilipiruri.

In final, pentru ca nu a fost altceva decat o za a lantului care acum ne strange si nu ne da voie sa ne urmam drumul pe care cu totii il visam odata. Ba chiar mai mult! Pentru ca acum lupta chiar impotriva celor care mai cred ca ne pot scapa de acest lant …

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: