Blestemul economiei care „duduie”…


Si ca sa vorbim de lucruri aplicate vremurilor pe care le traim, il luam ca exemplu pe prietenul meu „cetateanul Gogu” (ca tot este la moda …), care are un credit ipotecar de 150.000 de euroi garantat cu rang 1 pe un imobil care ieri facea 155.000 iar astazi face 75.000 de euroi. Si pentru ca „economia duduia”, Gogu mai ia un credit de consum (la alta banca), fara garantii imobiliare (ca omu’ era eligibil). Apoi, vine criza frumos si se aseaza bine merci fix peste meleagurile noastre mioritice. Cetateanul Gogu isi cam da seama ce se intampla si ce „bine” a facut cand l-a crezut pe  Tariceanu cand spunea ca „economia duduie”. Exact atunci incepe sa piarda cateva felii din salariu. Dupa traditionala „optimizare” a cheltuielilor, ajunge la inevitabila imposibilitate de plata a ratelor …
Acum, Gogu a decis sa mearga inainte cu platile la ipotecar pentru a nu isi pune in pericol „investitia”, si a incerca sa ajunga la o intelegere de restructurare a creditului de nevoi. Banca ii face o oferta „criminala”, prin care in schimbul acceptarii unor plati partiale timp de o perioada scurta, il obliga sa accepte o dobanda marita de la 10 % la 15 % (sa zicem) pentru tot restul platilor.
Tare as dori un raspuns pentru „cetateanul Gogu” din partea domnului Ghetea (ca tot este portavocea ARB) referitor la o astfel de propunere.
In orice caz, Gogu a realizat ca atata timp cat nu exista premise de imbunatatire a situatie sale financiare, aceasta propunere a bancii  nu inseamna decat ca in loc sa fie dator pentru X euroi va fi pentru X+Y euroi, ceea ce evident nu inseamna o rezolvare ci doar o amanare a inevitabilei incheieri in conditii mai putin amiabile a colaborarii in cazul creditul de consum…

Cum era si normal, prietenul meu „Gogu” a refuzat oferta, si a cerut o oferta care sa tina cont de realitatile zilelor in care traim. Banca a ramas complet neinteresata de gasirea altei solutii, si asta tot domnul Ghetea ar trebui sa ne explice de ce.

In aceasta situatie, nu inteleg pozitia bancii!

Neavand incotro, „cetateanul Gogu” deja plateste mai putin decat era necesar la creditul de nevoi. Creditul ipotecar se clatina si el. In final, daca lucrurile merg la fel ca pana acum, nici el, nici bancile nu isi vor mai indeplini planurile.

Atata timp cat bancile raman complet autiste la realitatile din piata, nici ele nu isi vor atinge „profiturile”, si poate chiar recupera „investitiile”. Toata lumea va iesi in pierdere, iar pentru asta de vina nu este decat autismul bancilor. Luand in considerare si mai noua manevra de a santaja guvernul cu mana FMI-ului, constati ca bancile sunt nu numai dusmanul celor pe care i-a „incornorat” cu niste credite jupuitoare ci ironic, si al propriilor profituri!!!

In concluzie, il inteleg pe prietenul meu „cetateanul Gogu”. Daca doreste sa porneasca o miscare care sa incerce sa trezeasca bancile la realitate, va avea sprijinul meu. Si cred ca si pe al multora … Il sfatuiesc sa inceapa cu un simplu protest, in fata Bancii Nationale, care ar trebui sa apere interesele natiunii nu sa se spele pe maini de problema. Sa protesteze doar el, un simpu „cetatean Gogu”, cu inscriptia „Cum am ajuns cu totii sa fim sclavii bancilor?” pe un carton agatat de gat! Fara partide, fara politicieni, fara sindicate sau mai stiu eu ce alti „regizori” …

PS: ca sa nu fie intepretata altfel, pozitia mea fata de banci este ca acestea trebuie sa vina in sprijinul clientilor astfel incat toata lumea sa castige. Clientul castiga o investitie, iar bancile profit. Dar in vremuri ce impun pierderi,este corect ca acestea sa fie suportate la fel ca si castigul, de catre toate partile implicate, nu numai de clienti!

PS2: astept cu deosebit interes un exemplu al unui „cetatean Gogu” expus si dezbatut la televiziunile din Romania. Cu solutii si invataminte… Cred ca este mai important decat actuala lupta politica cu toata „regia” aferenta!

Reclame

3 Responses to Blestemul economiei care „duduie”…

  1. Economia bubuie spune:

    Macete are dreptate. De fapt si pe vremea „economia duduie” expresia putea fi inteleasa corect daca se accetua silaba a doua a duduii. „Duduiala” provenea din constructii si din consum (majoritatea consumului fiind din import, nu din productia interna!). Iar cele 2 se bazau pe banii de la capsunari si de la banci (credite); acum ambele surse de bani s-au inchis sau diminuat. De produs in Romania nu se produce mai nimic; si oricum produse ieftine, fara multa inteligenta/tehnologie incorporata (gen cherestea). Economia nu duduie doar daca in comert su ruleaza multi bani pe produse importate.

  2. macete spune:

    Economia RO nu a „duduit” niciodata in istoria ei!
    http://antimitocan.blogspot.com/
    cu stima

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: