Hippocrate, dusmanul sistemului sanitar din Romania …


S-a vorbit si se vorbeste despre sistemul nostru sanitar cel de toate zilele …

Cu patima, cu interes, cu interese, cu rea vointa sau neavizat, multi romani fac si au facut ceea ce iubesc cel mai mult: si-au dat cu parerea. Nu vreau sa fac si eu acest lucru, desi nu sunt chiar strain de acest sistem (si nu ma refer aici la calitatea de posibil pacient), ci doresc sa atrag atentia doar asupra unor mici observatii …

„Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Hingea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:

 • Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.
 • Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.
 • Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
 • Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu avortiv.
 • Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
 • Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.
 • În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.
 • Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.
 • Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.”

Poate ca ar trebui ca medicii din tara noastra sa nu mai presteze acest juramant. Pentru ca in acest juramant nu scrie nimic de Basescu, de Boc, de salarii, de spaga, de mostenirea guvernelor anterioare, de lipsa de interes, de nesimtire, despre populismul politic nesimtit, … Asadar, nu este de actualitate pentru sistemul din Romania … Sau poate, cine stie, Hippocrate a fost inventatorul spagii, a politicianismului, a serviciului medical profesat cu nesimtire, … Ca sa fiu in ton cu vremurile (sic!), propun sa ii declaram persona non grata si sa ii expulzam pe toti cei care si-au asumat juramantul sau, pentru ca incalca codul deontologic al „sanitarilor” din Romania!

PS: o alta jignire la adresa sistemului sanitar din Romania ….

Juramantul lui Hipocrat

„Odata admis printre membrii profesiunii de medic:
Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii;
Voi pastra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate;
Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate;
Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra;
Voi pastra secretele incredintate de pacienti chiar si dupa decesul acestora;
Voi mentine prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic;
Colegii mei vor fi fratii mei;
Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala;
Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.
Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!”

Formularea moderna a juramantului lui Hipocrat, adoptat de Asociatia Medicala Mondiala in cadrul Declaratiei de la Geneva din anul 1975.

Cum isi permit unii sa inventeze un juramant in care sa nu conditionezi tu tratamentul de spaga primita, de salariu, de dreptul de a „nu fi vinovat nimeni niciodata”, … Si ce reprezinta cuvantul acela de la sfarsit: onoare!!!!!

PS2: Serios vorbind acum, eu cred ca efectele incendiului sunt rezultatul superficialitatii romanilor … Romanii sunt supeficiali in orice fac.

Doctorii sunt superficiali si nu isi manifesta profesionismul decat cand situatia le este amenintata de un scandal. Managerul spitalului nu a tratat niciodata probabil cu interes ipoteza unui incendiu pentru ca nu s-a mai intamplat niciodata nicaieri, iar presupunerea unei asemenea ipoteze nu il intereseaza intrucat nu ii aduce spaga … Asta nu inseamna ca nu este priceput in meseria sa! Doar ca si-a uitat juramantul …

La fel este si in cazul profesorilor, bugetarilor din administratia publica, etc. Majoritatea sunt bine pregatiti si stiu ce au de facut. Problema este ca daca nu primesc spaga nu fac!

Sunt exact ca tonomatele! Bagi fisa si iti canta melodia, limpede si duios …

Reclame

2 Responses to Hippocrate, dusmanul sistemului sanitar din Romania …

 1. furiouswordpressripper spune:

  ”PS2: Serios vorbind acum, eu cred ca efectele incendiului sunt rezultatul superficialitatii romanilor … Romanii sunt supeficiali in orice fac.”

  Nu sunt de aceeaşi părere şi mai ales nu cred ca o generalizare de acest gen este o abordare sănătoasă a problemei. E clar că sistemul este defect şi că doctorii, parte a acestui sistem, poartă o fracţie a responsabilitaţii pentru aceasta tragedie. Dacă nu localizăm cu pecizie defecţiunea din acest sistem, anume acel subsistem care a facut posibil apariţia unui accident, ei bine, în acest caz vom avea surpriza să constatăm că incidentul se va repeta.
  In cazul de faţă, adică în cazul apariţiei unei defecţiuni în sistemul electric şi conjugat cu lipsa detectoarelor de incendiu nu au nicio legatură cu juramantul depus de medici şi nici cu profesionalismul acestora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: