PDL, sfarsitul sau inceputul?


Abia dupa ce ajunge la putere, puteti vedea adevarata fata a unui partid. Cel putin asa se intampla in Romania.

Cat timp se lupta sa ajunga pe prima treapta, parcursul sau este asemeni unei flacari. Aduna orice materie din imprejurimi. Se inteteste cu atat mai mult cu cat are de ajuns mai sus. Odata ajuns acolo insa, apar problemele. O parte din combustibil se consuma deja, alta parte se imprastie precum bulgarii de jar. Unii sufla ca sa il tina aprins, altii ca sa il stinga.

Cam asa stau lucrurile si cu PDL. Si nu numai! Va amintiti de celebra intrebare din capul domnului Ponta? Aceea in care se intreba cum ar fi reactionat PSD daca ajungea la guvernare? Sau de replica domnului Patriciu referitoare la PNL?

Revenind la PDL, descoperim ce inseamna „comuniunea de interese”. Propunandu-si lucruri frumoase, un nucleu a pornit la drum. Adunand frustrarile si dezamagirile lasate in urma de celelalte deziluzii si-a inceput ascensiunea. Cat timp era in plina asscensiune, in lupta pentru a ajunge la guvernare, tot mai multe fractiuni s-au adaugat. Fiecare fractiune avea propriile interese, care erau posibile doar daca varful era atins. Si astfel, sub acelasi steag, fiecare fractiune a actionat ca un sistem unitar. Disciplina era caracteristica ce-a mai definitorie. Si nu pentru ca era impusa, ci pentru ca fiecare membru stia ca fara a lucra in echipa nu aveau sa reuseasca. Doctrina nu exista in realitate. Iar proiectul real al ansamblului nu era de fapt decat accederea in varf, chiar daca nucleul credea altceva. Unii au realizat si avertizat asta, dar masinaria era prea ocupata cu ascensiunea …

Odata ajunsi acolo unde si-au propus, au inceput si problemele. Foarte multi au aratat ca adevaratele lor scopuri erau cu totul altele. Fiecare fractiune, fiecare componenta a acestei formidabile masinarii, si-a revendicat „drepturile”, mai mult sau mai putin exagerate. Si ansamblul incepe sa scartaie.  Unii sunt atat de ocupati insa cu infruptatul incat nu aud scartaiturile. Lipsa proiectului si a doctrinei trezeste tot mai multi la realitate. Exista timide actiuni prin care unii incearca deja sa reaprinda flacara.

Ramane de vazut daca acest partid isi va regasi calea pe care plecase, sau se va stinge transformandu-se ca altii in deziluzie … Cat inca scartaie si inca nu se prabuseste.

Ramane de vazut daca odata ajuns in varf, PDL isi gaseste sfarsitul la fel ca ceilalti sau abia atunci isi construieste un inceput.

Cum bine zicea cineva, nu sa ajungi cel mai bun este greu, ci sa te mentii acolo.

PS: PDL nu a fost niciodata un partid mare. 10-12-15 %. Si cred ca nu sa fii „un partid mare” trebuie sa iti doresti. Pana la urma, ce este mai important: sa fii un partid cu un bazin de 15 % dar care sa poata atrage in preajma alegerilor inca pe atat simpatizanti sau un partid cu un bazin de 30 % dar care sa piarda din acesta in preajma alegerilor? In Romania, dupa dezamagirile create de „revolutie” si desteptarea romanilor cu privire la „conducatorii” care au venit dupa, singura crestere de procente a fost a celor nehotarati si mai ales a celor care nu se prezinta la alegeri. In acest caz, cred ca important pentru partide nu este sa isi mareasa bazinul electoral, ci sa isi adune in jur cat mai multi simpatizanti. Oameni carora sa aibe ce sa le ofere, dar care sa nu trebuiasca sa fie incolonati. Oameni care pot oferi sprijinul insa nu neconditionat. Oameni care pot oferi votul insa isi rezerva dreptul oricand de a contesta deciziile stupide. Importanta simpatizantilor este tot mai mare. Cine se va plia pe nevoile acestora va fi castigatorul in viitoarele campanii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: