Despre politicieni …


Un politician trebuie sa fie in stare sa negocieze oricand, oriunde, dar nu orice si oricum.

Un politician trebuie sa fie destul de abil astfel incat sa poata intoarce in favoarea sa orice situatie. Si important este ca sa fie capabil sa estimeze corect situatia, lasand la o parte frustrarile si prejudecatile carora toti le suntem supusi in viata de zi cu zi. Pana si o infrangere poate fi intoarsa in macar jumatate de victorie. Important este sa iti stabilesti corect ce inseamna „victorie” si cat posibil este de atins in situatiile date.

Limbajul si tinuta sunt lucruri care pot aduce respect, atragand astfel si putere in eventualele negocieri si astfel victorii mai multe sau mai usoare. De prea putine ori (daca nu cumva niciodata) am avut ocazia sa ascultam la politicienii nostri un limbaj care sa ne faca sa credem ca acel personaj merita sa fie ceea ce este. De prea multe ori (daca nu cumva totdeauna) limbajul acestora tradeaza toata demagogia de care sunt capabili, si incapacitatea de a fi superiori celor pe care ii reprezinta. In privinta tinutei, aproape intotdeauna ne fac sa ne gandim prin ce greseala nedreapta au ajuns acolo unde sunt.

O anumita conduita este obligatoriu a fi respectata. Este un lucru destul de simplu sa iti asumi greselile facute anterior. Sa le recunosti si sa le indrepti in cel mai transparent mod. Mai greu este sa te abtii a face comentarii si afirmatii despre care nu esti pe deplin documentat, pentru ca ulterior sa nu fii nevoit sa le recunosti ca alte greseli. Si tot asa de greu este sa iti impui o transparenta a propriilor actiuni, intrucat este bine stiut ca trufia, infumurarea, aroganta sunt „boli grele”.

Toate cele descrise mai sunt reprezinta lipsuri ale politicienilor nostri in acest moment. Dar, ca o scuza, multe din aceste lucruri lipsesc majoritatii romanilor. Este normal ca o clasa politica reprezentanta a unui popor cu multe lipsuri sa fie o oglinda, care amplifica sau atenueaza unele din aceste defecte.

Capacitatea politicienilor de a negocia lipseste cu desavarsire. Si ma refer la situatiile in care acestia ar trebui sa urmareasca realizarea unor scopuri in interesul comunitatii. Puterea care nu are solutii ar trebui sa isi arate o disponibilitate mai mare de a angrena si opozitia in stabilirea deciziilor corecte. Si tot puterea ar trebui sa rezolve rapid probleme ca transparenta, reevaluarea valorilor pe care trebuie sa respecte, etc. In privinta opozitiei, sunt si mai multe probleme. Sau mai greu de rezolvat! Cand nu esti in stare sa iesi din demagogie, aroganta si infumurare, si mai ales cand nici nu ai cu cine, este greu sa intelegi ceea ce am spus mai sus, si anume ca pana si o infrangere poate fi transformata intr-o victorie. Important este sa intelegi ca trebuie sa fie mai mica. In definitiv, daca ai solutii la situatiile grele, interesul national te obliga sa faci totul sa aplici cat mai multe dintr-e ele nu „totul sau nimic”.

va urma …

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: