Semne de intrebare


„Prabusirea leului are efecte negative in restul regiunii, in special in cazul forintului si zlotului, care sunt cele mai expuse, avand in vedere si nivelul datoriilor din aceste tari”, a explicat analistul Elisabeth Gruie, de la BNP, pentru Bloomberg.

Totodata, imi amintesc de datele „trambitate” de televiziunile de stiri de pe la noi, conform carora Romania este al 2-lea cel mai sarac stat din UE.

Nu ma pricep la date si analize economice, dar tot se ridica o intrebare. Daca tot suntem mai saraci decat altii, cum se poate ca moneda noastra sa provoace caderea monedelor lor? Undeva, cineva ne minte … Si tare imi e teama ca televiziunile de stiri, in confruntarea pe care o au cu puterea, nu mai realizeaza pana unde pot merge, si de unde incep sa afecteze binele tuturor in propriul interes …

Oameni celebri au spus ca libertatea individului merge pana acolo pana unde incepe sa afecteze libertatile celorlati.

Oare masurile luate la noi (-25% la bugetari si +5% la TVA) sunt mai bune decat masurile luate de ceilalti? Sau mai proaste?

Personal, cred ca am fost, voluntar, un test urmarit cu mare atentie de catre UE. Mai toata lumea este de acord in acest moment ca aproape toate statele UE au in acest moment o problema cu faptul ca sistemele bugetare sunt construite aiurea. Ca trebuiesc ajustate si adaptate astfel incat sa devina mai flexibile si in stransa legatura cu veniturile statelor respective. Dupa ce Romania si-a asumat cea mai indrazneata decizie, si s-a dovedit ca nu este posibila aplicarea ei, pentru toata lumea este clar ca aceste ajustari se pot face numai prim metode socialiste, si nu capitaliste. In pasi mici, urmeaza cresteri de taxe, asezonate cu disponibilizari, in timp indelungat. Pentru tarile care nu mai au timp, se combina aceste masuri si cu imprumuturi prin FMI. In final, rezultatul ar trebui sa fie acelasi, difera numai unghiul de inclinatie al pantei de revenire.

Nu cred ca firmele se vor prabusi. In vremurile in care economia este mai globalizata decat oricand in istoria omenirii, marile firme se vor comporta mai bine decat ce-a mai puternica economie socialista. In privinta firmelor mici, ma indoiesc de asemenea ca se vor prabusi prea multe. Isi vor ajusta intr-un fel sau altul cheltuielile, si vor continua, adevarat insa, cu ceva mai putine vanzari. Va mai amintiti de declaratiile alarmiste ale bancilor inainte de eliminarea comisionului de rambursare anticipata? Si iata ca se poate!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: