Sindicate. Cateva consideratiuni …


S-a incheiat cea mai mediatizata greva a ultimilor ani din Romania. Dezamagire. Desi multi considera ca miscarea sindicala din Romania a murit eu continui sa cred ca nu este adevarat. Esecul „triumfal” inregistrat acum nu este datorat neaparat „sindicalistilor”. As spune mai degraba ca a murit vechea miscare sindicala. Acea miscare construita pe fundamente comuniste, care functiona pe principii ce nu au nici o legatura cu o adevarata miscare sindicala. O miscare sindicala comandata de unii lideri, ce folosea cu predilectie scopului si dorintelor acestora, si nu sindicalistilor. Cand ne gandim la actualii lideri sindicali, ne gandim la afaceri cu statul, la locuri prin parlament, la actionari de televiziune … Nu aceasta este imaginea unui lider de sindicat autentic.

Dupa parerea mea, angajatii au acum o sansa istorica de a realiza noua miscare sindicala.

O miscare sindicala care trebuie sa inceapa cu acceptarea unui adevar negat pana acum, incepand de la lider si pana la ultimul membru. In fiecare roman salasluieste cate un Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vantu, Dan Voiculescu sau altii ca ei … Uneori ii scoatem la lumina, alteori ii ascundem adanc. Va trebui ca cel putin liderii acestor viitoare sindicate sa reuseasca sa fie mai mult ei insisi decat cei de mai sus. Va trebui ca acesti lideri sa fie altfel decat cei actuali. Pentru ca vazand aplombul cu care combat si demagogia expuse la TV, te intrebi daca acestia sunt lideri de sindicat sau sefi de partide politice. Pentru ca actualii lideri de sindicat se pricep mai degraba la declaratii politice decat la declaratii mobilizatoare. Va trebui ca sindicatele sa isi gaseasca lideri care sa nu reprezinte numai interesele bugetarilor. Care sa nu poata fi acuzati niciodata de partizanat politic sau de „artificii” financiare in sfera de stat sau privata. Care sa propuna sindicatelor teluri reale nu aberatii pe care nici sindicalistii sa nu le creada. Teluri care sa forteze guvernantii sa urmeze o cale corecta pentru toti nu numai pentru bugetari.

Odata gasiti acesti lideri vom avea si noi acele sindicate dupa care jinduiau unii mai deunazi. Si vom scapa de actualii profitori de pe urma acestor sindicate …

Anunțuri

7 Responses to Sindicate. Cateva consideratiuni …

 1. Partizan politic spune:

  Mai vorbesti mult. Si te pricepi la multe. Ia explica tu pentru posteritate cum e cu viata politica, aia din interiorul partidului, cum e cu partizanatul politic si ce inseamna el si mai ales cam ce inseamna sa fii lider.

  Vad ca esti trecut prin viata si beneficiezi de o experienta care iti permite sa vorbesti despre orice, de la ce inseamna televiziune pana la ce inseamna sa fii lider sindical.

  Vreau si eu sa ma adap din imensa ta atotcunoastere. Impartaseste cu noi lumina!

  • poweraxxel spune:

   Din pacate sau fericire, viata din interiorul unui partid nu o cunosc. Multi prieteni mi-au spus ca ar trebui sa intru in politica …
   In privinta liderilor si atotcunoasterii, sunt multe de spus. Si chiar cred ca ar fi o tema buna de discutat. O sa incerc sa adun ideile si sa le descriu intr-o postare viitoare. Intre timp, cred ca si tu, si ceilalti, puteti veni cu idei. Pentru ca viitorul nostru depinde de noi toti, si nu numai de unul „luminat”!

 2. orange spune:

  … As spune mai devreme ca a murit vechea miscare sindicala …?!

  Poate ai vrut să scrii: As spune mai DEGRABĂ ca a murit vechea miscare sindicala. Sau mă înşel?

  🙂

 3. Florin Matei spune:

  Dacă interesează pe cineva, pe tema sindicalismului am scris şi eu, ieri, pe blogul meu, http://www.florinmatei.ro

 4. Florin Matei spune:

  Niciodată – reţine, niciodată – actualii lideri de sindicat nu vor lăsa de bunăvoie ciosvârta. Şi-au construit mecanisme de aşa natură, încât vor fi aleşi veşnic. Conform statutelor, nu? Şi-au creat sisteme de relaţii cu puterea administrativă în aşa fel încât sunt legaţi iremediabil unii de alţii. Ştii de ce ? Pentru că şi ambele tabere sunt alcătuite din tipi şantajabili.
  În ziua de azi, există lideri de sindicat – şi nu doar cei din fruntea confederaţiilor – care numesc directori, ba chiar şi secretari de stat, iar cei numiţi, drept răsplată, le fac apoi toate voile. Am exemple evidente!

 5. Florina spune:

  Intru totul de acord.
  Dar, daca ne gindim bine, un Mitrea, un Croitoru, Radoi METROREX, din sindicate au plecat. Radoi s-a si intors sau n-a plecat niciodata, nu-mi mai amintesc. Asa ca de ce cei de acum n-ar vorbi ca politicienii? Miine, poimiine pot fi rezerva de cadre a vreunui partid.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: